ATATÜRK SAMSUN’A ÇIKINCA İLK İŞ OLARAK NE YAPTI?
Cihan Dura
Sorunun yanıtını, Atatürk, kendisi şöyle veriyor [ATANAME (2019) / Örgütlenme:7, 8]:
– İlk yaptığım iş, derhal ordu ileri gelenleri ve mülki yöneticiler ile şifreli bir temas oldu. Onlara gayet açık olarak ülkenin ve milletin son yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade ettim.
Ve dedim ki: Buna tek çare birleşmektedir. Kuvvet, birleşmektedir. Ayrı ayrı kurtuluş çaresi arayanların daha önce yok olmaya mahkûm olacaklarını kabul etmek lazımdır.
– Teşekküre değerdir ki, ordumuz, kahraman evlatlarımızdan meydana gelmiş olan ordumuz ve onların başında bulunan çok değerli subaylar ve kumandanlarımız zaten bu gerçeği idrak etmiş, bunun icabına girişmiş bulunuyorlardı. Dolayısıyla böyle bir davete büyük bir içtenlikle, büyük kalp ve vicdan eğilimiyle giriştiler. Mülkî âmirlerden tereddüt edenlere rastladım. Fakat onların da çoğunluğu çok namuslu çıkmıştır.
Fakat ben en çok önemi doğrudan doğruya halkın kendisinde arıyordum. En büyük kuvvet kaynağının halk olduğu kanaatinde idim. Orduyu yapacak olan o idi, her türlü kuvveti yapacak o idi. Millet ordu durumuna gelebilirdi. Bizi kurtaracak olan, Kuvayı Milliye idi.
*
Görülüyor ki, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkınca ilk yaptığı iş “ordu ileri gelenleri ve mülki yöneticiler” ile bağlantı kurmak olmuştur. Ülkenin ve milletin yok olma tehlikesine karşı gördüğü tek çare ise “milletçe birleşmek”ti, ulusal birliği sağlamaktı. Çünkü en büyük kuvvet kaynağının halk olduğuna inanıyordu.
*
Bugün ise bu imkânlardan, fiilen, büyük ölçüde yoksunuz. Ancak doğrudan doğruya, milletçe bir araya gelme, “en büyük kuvvet kaynağı olan” halka ulaşma yolunda çaba gösterebiliriz. Şu koşulla ki, bu çabalar birlikte, beraberce, ortak bir programla olmalıdır. Tek tek, kişisel, bölük börçük, gelişigüzel gayretlerin hiçbir faydası olmayacaktır.
Amatör Atatürkçülüğü artık geride bırakmalıyız. İşçimen, eğitmen, öncü Atatürkçüler olmalıyız!
Aşağıda sunduğum “program”dan uygun bir faaliyet alanı, o alandan bir veya birkaç iş seçelim, birey veya grup olarak hemen çalışmaya başlayalım:
ATATÜRKÇÜLER NE YAPMALI: DOKUZ FAALİYET ALANI
Azim ve Karar, 07.07.2020