“ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNME SİSTEMİ” BİLİNCİNİ UYANDIRMAYA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: MAKALE DEĞERLENDİRMESİ

“ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNME SİSTEMİ” BİLİNCİNİ UYANDIRMAYA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: MAKALE DEĞERLENDİRMESİ
16 Eylül 2024 10:15
172
A+
A-

Cihan Dura

Fikirler ortak olursa, yürekler ortak atar, eller ortak iş yapar.

Biz hepimiz, mademki kendimize ‘Atatürkçü’ diyoruz, öyleyse ortak bir Atatürkçü düşünme sistemimiz, o sistemi en doğru şekilde açıklayan ortak bir kaynağımızolmalıdır. Düşünmemizi, duygularımızı, işlerimizi bu kaynaktanbeslenerekgerçekleştirilmeliyiz. Ortak kaynağımızATANAME’dir (1).

Atatürkçü; bir yazıya veya konuşmaya başlamadan, bir işe girişmeden önce, “benim ele aldığım konu Atatürkçülüğün hangi ilkesi içinde, ne şekilde yer alıyor” diyerek, konunun ATANAME’deki yerini ilke, derge, yönelti sırasıyla belirlemelidir. Başka bir deyişle “konu hakkında Atatürk ne diyor”, bu husus ATANAME -bir yöntem dahilinde- gözden geçirilerek tespit edilir; yazı, konuşma ve yapılacak işe yön vermek üzere veya malzeme olarak kullanılır.

Bu yöntem bir makale kaleme alma sürecinde kullanılacağı gibi bir makalenin değerlendirilmesinde de kullanılabilir. Ben yazımda ikinci yolu deniyorum. Seçtiğim iki makaleyi yalın bir düzen içinde değerlendirdim. Fakat hemen belirtmeliyim ki, asıl amacım, Atatürkçü yurtseverlerimizde Atatürkçü düşünme sistemi bilincini uyandırmak ve pekiştirmek, bunun bir yolunu göstermektir.

1. MAKALE

– Künye: Ceyhun Balcı, “Cumhuriyetin Feodaliteyle Sınavı,” Azim ve Karar, 10.9. 2024.

-Yazının konusu 8 yaşındaki bir çocuğun öldürülmesi dolayısıyla bir faktör olarak Doğu’daki feodal beylik düzeninin hatırlatılması, ilgi ve öneminin vurgulanması ve yorumlanması.

– Yazının ana fikri şudur: Bir orta çağ düzeni olan feodalitenin (ağalık düzeninin) Türkiye’nin bütününe egemen olmaya başlaması ve bu kötüye gidişin üzerine gidilmemesi.

-Ana fikirle ilgili Ataname’dekiilke, derge ve yöneltiler şunlardır: Millî Egemenlik İlkesi (Millî Egemenlik: 10, 11); Halkçılık İlkesi (Halkçılık: 7, 8)

Parantez içindeki ifadeler derge adları ve yönelti numaralarıdır.

-Yönelti metinlerini gözden geçirme sürecinde bulduğum, Ataöğreti ile bağlantı sağlayanyönelti ifadeleri şunlardır:

Millî Egemenlik: Millî Egemenliği taksim etmek, o toplumu oluşturan insanları bölmek demektir. / Millî egemenlik kuvveti bölünemez ve ayrılamaz. Bir toplumun kuvvetinin kaynağı kendisidir.

Halkçılık: Halkçılık “ayrıcalıksız, sınıfsız” bir toplum öngörür. Herhangi bir sınıfın egemenliğini reddeder. Halkçılık toplumda ayrıcalıklı kesimler yaratılmaması demektir. Yönetimde halkın egemen olmasıdır. / Halk kavramı herhangi bir sınıfla sınırlı değildir, bütün sınıf ve grupları kapsayan bir kavramdır. / Halkçılar hiçbir ailenin, hiçbir sınıfın, hiçbir cemaatin, hiçbir bireyin ayrıcalıklarını kabul etmez.

Makale bu bilgilerle beslendiği ölçüde Atatürkçü yönü daha belirginleşecek ve güçlenecektir. Ortak düşünme sistemi ile bağlantı sağlayacak, sistemin özümsenmesine katkıda bulunacaktır.

2. MAKALE

– Künye: Süleyman Çelik, “Türk Gibi Görünüp Türk’ten Nefret Edenler”, Azim ve Karar, 2.12. 2023.

-Yazının Konusu:Emperyalist Batı ile içimizdeki işbirlikçilerinin Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkma amaçları vebir araç olarak Türklüğü hedef almaları.

Yazının Ana Fikri: Batı ve işbirlikçileri Türk milletini yok etme, tarihten silme hedefinden vazgeçmemiştir. Bu amaçla,son yıllarda örneğin, ‘demografik yapımızı bozma’yıbir araç olarak kullanıyorlar. Bir diğeri de doğrudan Türk sözcüğünü kullanımdan düşürmek ve unutturmaktır. Türklük düşmanı işbirlikçiler bu sözcük yerine ‘Türkiyeli’, ‘Türkiye’ sözcüklerini yerleştirme gayreti içindeler. Tehlike büyüktür. Bizi Anadolu’dan çıkarmak istiyorlar. Başka bir yurt yoktur, uyanmazsak yok oluruz.

İlgili İlke, Dergeve Yöneltiler:Tam Bağımsızlık İlkesi(Düşmanlar…, İç Düşmanlar…, İngilizler…, Türk Düşmanlığı…); Milliyetçilik İlkesi (Türk Dili…, Türk Milleti…).

KullanılabilecekYöneltiMetinleri: Hemen her derge içinde konuyla ilgili çok sayıda yönelti metni bulunmaktadır. Gözden geçirilerek en uygun olanları seçilmelidir. Ben aşağıda birkaç örnek vermekle yetiniyorum.

Tam Bağımsızlık İlkesi: Bağımsızlığımızın düşmanı olan, bizi, ekonomimizi geliştirme gayretinden, böylece kalkınma hedefimize erişmekten alıkoyan iki kuvvet vardır. Biri dış bedhahlar, dış düşmanlardır. Bunlar ülkemizi sömürge yapmak isteyenlerdir; uyanmamızı, kalkınmamızı istemeyenlerdir / Ancak, bizim için dış düşmanlardan daha zararlı, daha öldürücü birileri daha vardır ki, onlar da iç bedhahlardır, aramızdaki hainlerdir. / Yurttaşlarım, Batı’da tarihî bir Türk düşmanlığı vardır; ne yazık ki bugün de devam etmektedir. / Batı’da Doğu Sorunu adı altında Osmanlı Devleti’ni ve Türk unsurunu, devletler kuran, büyük imparatorluklar yaratma kuvvet ve kudretinde bulunan Türk Milletini mutlaka mahvetmek hususunda var olan kanaat pek derindir.

Milliyetçilik İlkesi: Dil milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri, en değerli unsurlarındandır. Çünkü millî duygu ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. / Türk milletinin dili Türkçedir. /  Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir. Çünkü Türk milletinin geçirdiği sonu gelmez tehlikeler içinde ahlakı, gelenekleri, hatıraları, çıkarları, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şey dili sayesinde korunmuştur. / Türk milletinin oluşumunda etkili olan doğal olgular vardır, tarihsel olgular vardır. Bunlar siyasî varlıkta birlik, dil birliği, yurt birliğidir.

* * *

Ben her iki makaleden çokça faydalandım, yeni, tamamlayıcı ve uyarıcı bilgiler edindim. Fakat tekrar vurgulamalıyım ki, bu yazıyı kaleme almaktan asıl maksadım; Atatürkçülerin ‘Ortak Düşünme Sistemi’ne alışmalarına ve sistemi benimsemelerine, her fırsatta kullanmalarına katkıda bulunmaktır.

Bitirmeden, uyguladığım yöntemi bir kez daha vurgulamak isterim: ATANAME daima başucumda, elimin altında…, açıyorum. İçindekilerkısmını, genel dizinvedergeler dizinini gerektiği ölçüde inceliyorum. Seçtiğim dergelerinyöneltilerini gözden geçirerek elverişli ifadeleri, çalışmamda kullanmak üzere ayırıyorum. Bu işlemi sık sık yaptığım için “Atatürkçü Düşünme ve Çalışma Sistemi”ni giderek daha fazla özümsüyorum, daha iyi ve bilinçli olarak öğreniyor ve kullanıyorum.

____________________________.

(1) Ataname; başka bir yapıtın veya yapıtların aynı amaçla kullanılmasına engel değildir. Ancak şu farkla ki, herhangi bir yapıt ortak sistem bilincini desteklemez. Ataname kullanılırsa, Atatürk’ün görüş ve uygulamalarına bir bütün olarak, güvenle ve kolayca ulaşılabilir.

Kaynaklar: Cihan Dura, “Atatürkçüler Ortak Bir Düşünme Sistemleri Olmadığı İçin Bir Araya Gelemiyor,”https://www.cihandura.com/tr/makale/ATATURKCULER_ORTAK_BIR_DUSUNME_SISTEMLERI_OLMADIGI_ICIN_BIR_ARAYA_GELEMIYOR; Cihan Dura, “Ataname’yi Nasıl ve Niçin Yazdım?” https://www.cihandura.com/tr/makale/ATANAMEYi_NASIL_VE_NICIN_YAZDIM.

Azim ve Karar, 16.09.2024