MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI, EGE’DEKİ YUNAN İŞGALİNE NEDEN SEYİRCİ KALIYOR?

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI, EGE’DEKİ YUNAN İŞGALİNE NEDEN SEYİRCİ KALIYOR?
9 Ekim 2021 22:46
553
A+
A-

Ümit YALIM

Yunanistan, Ege Denizi’nde uluslararası antlaşmaları ve uluslararası hukuku yok sayarak devlet uygulamaları yaparken, Türk Savunma Bakanlığı’nın bu duruma seyirci kalması dikkat çekiyor. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Bakanlık, sadece Doğu Ege Adaları’nın Gayri Askeri Statüde olduğunu ve silahlandırıldığını vurguluyor ancak adaların hukuki statüsünügörmezden geliyor.

Taşoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara ve Bozbaba olmak üzere toplam 9 Ada’dan oluşan Kuzey Ege Adalarının hukuki statüsü 13-14 Şubat 1914 tarihli Altı Büyük Devlet (Almanya, Avusturya-Macaristan, İngiltere, İtalya, Fransa ve Rusya) Kararı ve 1923 Lozan Antlaşması’nın 12 ve 13. maddeleri ile belirlendi. Yunanistan’a adaların egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik (possession) verildi. Adaların mülkiyeti ile deniz yetki alanları ve hava sahası Türkiye’de kaldı.

     Bakanlıklara ve Genelkurmay’a bilimsel danışmanlık yapan Ali Kurumahmut’un yazdığı kitapta ve Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, Prof. Dr. Sevin Toluner ile Deniz Bölükbaşı’nın kitaplarında da Yunanistan’a adaların egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik (possession) verildiği yazılmıştır.

     Mevcut durum itibarıyla, söz konusu 9 Ada’nın mülkiyeti ile karasuları, bitişik bölge, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve hava sahası Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir.

     03 Ekim 2021’de düzenlenen MSB Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda, denizlerimizdeki hak alaka ve menfaatlerimizin korunduğu belirtilmiştir. Ancak, Yunan Deniz Kuvvetleri, PARMENION-21Tatbikatı kapsamında, 29 Eylül 2021’de, Sakız Adası’nın karasularında askeri tatbikat icra etti. Yunanistan’a kullanma hakkı verilen Sakız Adası,1914 Altı Büyük Devlet Kararı ve 1923 Lozan Antlaşması’na göre Türk Adası olup etrafındaki karasuları da Türk Karasuları’dır. MSB ve Türk Deniz Kuvvetleri, Yunan Deniz Kuvvetleri’nin Sakız Adası Türk Karasuları’nda askeri tatbikat yapmasına seyirci kalmıştır.

 Sakız Adası’nda icra edilen PARMENION-21Tatbikatı’na Yunan Savunma Bakanı ve Komuta Heyeti ile birlikte Savunma Bakanı Yardımcısı Nikolaos Chardalias da katıldı.

Chardalias, 29 Eylül 2021’de İzmir Koyun Adası’na askeri helikopter ile gelerek adada görevli Yunan askerlerini denetledi. Denetleme haberi Yunan Savunma Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi’nde yayımlandı.

Chardalias, 2004’ten beri Yunan işgali altında olan İzmir Koyun Adası’nda, işgalci Yunan askerleri ile birlikte egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı. Yunan bayrağının altında Türkiye’ye meydan okuyan Chardalias, İzmir / Karaburun’u arka fon olarak kullandı. Chardalias, Yunan Askeri Üssü’nde yaptığı denetleme sonrasında İzmir Koyun Adası Belediye Başkanı Georgios Daniil ile buluştu.

Chardalias, İzmir Koyun Adası’nda Türkiye’ye meydan okurken aynı gün Yunan Milletvekili Vasillis Ypsilantis de 2004’ten beri Yunan işgali altında olan Aydın Eşek Adası’na geldi. Ypsilantis’in ziyareti Yunan basınında yayımlandı.

Ypsilantis, Aydın Eşek Adası’nda, Belediye binasının önünde, Yunan ve AB bayraklarının altında Belediye Başkanı Evangelos Kottoros ve diğer yetkililer ile birlikte egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı.

     Verilen somut örnek ve belgelerden anlaşılacağı üzere, Milli Savunma Bakanlığı’nın, “Yunanistan’ın hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılık verilmektedir” söylemi gerçeklerle bağdaşmıyor. Bakanlık, adalarımızdaki Yunan işgaline seyirci kalıyor ve sahada Yunanistan’a karşılık vermiyor.

İŞGALE SEYİRCİ KALANLAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR !…

     2016 Yılına kadar Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) yapısı Başbakan ve Savunma Bakanı’ndan oluşan 2 siyasetçi ile 11 general/amiral’den oluşuyordu.2016’da yapılan değişiklikle YAŞ’ın siyasetçi kadrosuna Başbakan/CB Yardımcıları, Adalet, Dışişleri ve İçişleri Bakanları eklenerek siyasetçi sayısı 6’ya çıkarıldı. Asker sayısı 4’e düşürüldü. Çoğunluğu siyasetçilerden oluşan şura, Yüksek Siyasi Şura’ya dönüştü. Ancak, şura’nın adı Yüksek Askeri Şura olarak kaldı.

YAŞ’ta çoğunluğun siyasetçilere geçmesi ve YAŞ’ın siyasallaşması ile birlikte, liyakat kuralı yok sayıldı ve işgale seyirci kalanlar ödüllendirilmeye başlandı. Hulusi Akar ve Yaşar Güler’in döneminde, Yunanistan 4 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını daha işgal etti. Akar, Savunma Bakanlığına, Güler de Genelkurmay Başkanlığı’na atanarak ödüllendirildi. Ege Ordusu Kurmay Başkanlığı döneminde işgale seyirci kalan Musa Avsever Korgeneral ve Orgeneral rütbelerine terfi ettirilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Ege Ordusu Komutanı Ali Sivri’nin döneminde 2 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı işgal edildi. Sivri, Orgeneral rütbesine terfi ettirilerek ödüllendirildi. Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı döneminde işgale seyirci kalan Yavuz Türk Genci, görev süresi uzatılarak ödüllendirildi ve 3. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura, işgale seyirci kalan generalleri ödüllendiriyor. Ödüllendirilen generaller,işgale seyirci kalmaya devam ediyor. Peki, bu vatanı kim savunacak? Vatan topraklarına kim sahip çıkacak? Yunan işgali altında bulunan 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı’ndaki Yunan, Bizans ve AB bayraklarını kim indirecek? Vatan topraklarındaki 6 bin Yunan askerini kim def edecek?

Azim ve Karar, 09.10.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.