KENTİN NAMUSU: ÇÖP

KENTİN NAMUSU: ÇÖP
10 Ekim 2021 19:30
1.115
A+
A-

Ceyhun BALCI

İstanbul’da kâğıt atık toplayıcıların etkinliğine son verilmiş. Çekçeklerine el konmuş. Son zamanlarda işittiğim/okuduğum en olumlu haber.

Ülkemizin hemen hemen tüm kentlerinde yaşanan bir yanlışlıktır çöplerin altını üstüne getiren “kâğıt atık toplayıcılığı”. Anlaşıldığı kadarı ile bu işe bu adın verilmesi de bu olumsuzluğun aklanmasına yönelik bir girişimdir.

Ülke siyasetinin ak-kara ikiliğine indirgendiği günümüzde bu önemli sorunda muhalefetin konum almasına şaşırmadım.

İstanbul Valiliği kaynaklı olduğu anlaşılan bu uygulama sonrasında muhalefetin çöp karıştırıcı garibanların yanında yer aldığı görülüyor. Gariban edebiyatı hemen her zaman alıcısı bol olan bir üretim olarak pazardaki yerini almış bulunuyor.

Olaya farklı bir açıdan bakalım!

Kentin çöplerinin birilerince karıştırılması, altüst edilmesi ve hatta ortalığa saçılması doğru bir iş midir?

Yanıtınız evetse söyleyecek sözüm yoktur.

Çöplerin karıştırılması ve ortalığa saçılması her şeyden önce toplum ve çevre sağlığı sorunu yaratmaktadır. Salgınla baş etmeye çalıştığımız bugünlerde bu sorunun çok daha iyi algılanması gerekirdi. Bu son derece açık ve seçik olgunun anlaşılmamış olması ve daha da kötüsü gündelik siyaset sığlığına konu edilmesi üzücüdür.

Çöp sözcüğünün çoğumuzda yarattığı algı yanılsama doğrultuludur.

Oysa, çöp son derece stratejik bir nesneler bütünüdür.

Her ne kadar çöp karıştırıcılığı “kâğıt atık toplayıcılığı” ile özdeşleştirilse de bu işi yapanların metal ve plastik başta olmak üzere başka nesnelerin de peşinde olduğunu tanıklığımla doğrulayabilirim.

Her fırsatta gelişmişlikten dem vuranların biraz zahmete girmeleri ne iyi olurdu!

Sözüm seçilmiş ve atanmış yerel yöneticileredir.

Çöp ayrıştırması zaman yitirilmeksizin gündeme getirilmelidir.

Çöp ayrıştırması başlangıçta çöp toplama alanlarında yapılabilir. Ama, önünde sonunda konutlarda ve iş yerlerinde yapılması gereken bir iş olmalıdır. Başka deyişle, çöpü üreten çöpü ayrıştıran olmalıdır. Çöp ayrıştırılmış olarak toplanmalıdır. Böylelikle bir yandan çöplerin karıştırılması sonucu söz konusu olacak çevre ve toplum sağlığı sorunlarından uzak durulurken, diğer yandan da geri kazanım yoluyla ekonomiye katkı da başarılmış olur.

Belediyeciliği yol açma, yeşil alan oluşturma ya da benzeri kalıplaşmış eylemlerin dışına taşırmanın tam sırasıdır.

Kaynağı ve gerekçesi ne olursa olsun çöpleri karıştıranların engellenmesi olumlu bir karardır. Bu olumlu karara karşıtlık değil destek görevdir.

Yaşamını çöp karıştırıcılığıyla kazananların içine düştüğü durum da ilgiye değerdir. Bu topluluktaki insanların işlendirilmesi önde gelen ivedi çözüm olabilir. Belediyeler bu iş için biçilmiş kaftandır. Bu insanlara sahip çıkar görünerek birkaç günlük ömrü olan sıradan gösteriler yerine insanları umarsızlıktan kurtarma yoluna gitmek akılcı seçenektir.

Gelişmiş hiçbir ülkede çöplerin ortalıkta olduğunu göremezsiniz. Görseniz bile çöpleri karıştıran sınır tanımazlığa rastlayamazsınız.

Çöp kentin namusudur. Kentin namusunu korumak yönetimlerin görevidir. Yangına körükle gitmek yerine iyi düşünülmelidir.

Başlıktaki görsel: Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki bir konutun çöp toplama odasından. Oda kilit altında. Konutta yaşayanlar açıp çöplerini bırakabilirler. Elbette, ayrıştırmış olarak. Yedi tür çöp var ayrıştırmaya konu olan. Belediyelerimizin sokakta gezgin satıcı kovalamak dışında görevleri olduğunu anımsayarak.

Azim ve Karar, 10.10.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.