EMASYA-AFGAN GÖÇMENLERİ-YAŞ KARARLARI

EMASYA-AFGAN GÖÇMENLERİ-YAŞ KARARLARI
14 Ağustos 2021 15:52
512
A+
A-

Ümit YALIM

EMASYA

Ormanlarımız cayır cayır yanarken, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) birliklerinin, yangına müdahale etmemesine, sadece çıkarma gemisi ve hücumbot ile destek vermesine bir anlam verilemedi. Ancak, EMASYA, yani Emniyet, Asayiş ve Yardımlaşma Planı kapsamında genel kolluk kuvvetlerinin yetersiz kalması durumunda destek veren, yangın,deprem,sel v.b. doğal afetlerde yardıma koşan TSK birliklerinin bu görevlerine 2010’da son verildi. Başta, 1993 Ümraniye çöplük patlaması, 1999 Marmara depremi gibi afetler olmak üzere Türkiye’nin her tarafındaki orman yangınlarına müdahale eden TSK birliklerinin EMASYA görevi 04 Şubat 2010’da, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından alınan ortak karar ile kaldırıldı.

TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesinde, 2013’deyapılan değişiklikle, TSK’nın görevi dış tehditle sınırlandı, iç tehdit ve tehlikelere karşı yapacağı görevlere son verildi. 2016’da İl İdaresi Kanunu’na yapılan ilave ile genel kolluk kuvvetlerinin terörle mücadele yetersiz kalması durumunda İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu/Cumhurbaşkanı kararı ile TSK’ya görev veriliyor. Ancak, bu düzenleme İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi ile çelişiyor. Mevcut durum itibarıyla TSK birliklerinin yangın, deprem, sel v.b. doğal afetlere müdahale etmesi yasal olarak mümkün değil.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ :

     TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi’nde düzenleme yapılarak TSK’ya iç tehdit ve tehlikelere karşı vatanı savunma görevi de verilmelidir. Ayrıca, İl İdaresi Kanunu’na ilave yapılarak TSK’ya doğal ve yapay afetlere de müdahale edecek şekilde EMASYA görevi verilmelidir.

AFGAN GÖÇMENLERİ

     Afgan Hükümeti’nin tüm ülkede etkinliğini sağlaması için Birleşmiş Milletler kararı ile NATO öncülüğünde, Ağustos 2003’de, Uluslararası Güvenlik ve Yardım birlikleri (ISAF) görevlendirildi. ISAF birliklerinin görevi Aralık 2014’de sona erdi. NATO, Ocak 2015’den itibaren Afgan birliklerini ve güvenlik kuvvetlerini eğitmek, birliklere ve Afgan devlet kurumlarına destek vermek amacıyla Kararlı Destek Görevi(RSM)’ne başladı. NATO, 14 Nisan 2021’de, Türkiye’nin de katıldığı toplantıda, RSM birliklerinin Afganistan’dan çekilmesine oy birliği ile karar verdi. NATO Kararlı Destek Görevi’ndeki birlikler 01 Mayıs 2021’den itibaren Afganistan’dan geri çekilmeye başladı.

     NATO birliklerinin çekilmeye başlaması ile birlikte Afganistan topraklarının yarıdan fazlası Taliban’ın kontrolüne girdi. Taliban’dan kaçan binlerce Afgan göçmeni İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapmaya başladı. Türkiye, bu durumu öngörerek 14 Nisan 2021’de yapılan toplantıda NATO’nun Afganistan’dan çekilme kararını veto etmeliydi.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ :

     Türkiye, NATO Antlaşması’nın 4. Maddesi’nden kaynaklanan hakkını kullanarak NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırmalı, NATO birliklerinin Afganistan’da yeniden görevlendirilmesini sağlamalı ve Türkiye’ye yönelik Afgan göçünü durdurmalıdır. Türk birlikleri, NATO birliklerinin Afganistan’a gelmesi halinde, NATO şemsiyesi altında ve muharip olmayan görevler üstlenmelidir.

YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI

     04 Ağustos 2021’de toplanan Yüksek Askeri Şura’da alınan kararlar incelendiğinde, Şura kararlarını  Tayyip Erdoğan’ın belirlediği, liyakat kuralının asgari seviyede, sadakat kuralının ise azami seviyede uygulandığı görülüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Adnan Özbal’ın, “Kanal İstanbul, askeri açıdan herhangi bir problem oluşturmayacaktır” açıklaması, 02 Temmuz 2021’de, Ulaştırma Bakanlığı’nın resmi tweeter sayfasında yayımlandı. Erdoğan’ın Kanal İstanbul Projesi’ne destek veren Özbal’ın görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Birinci Ordu K. Org. Musa Avsever, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Avsever’in 2011-2012 yılları arasında, Ege Ordusu Kurmay Başkanı olarak görev yaptığı dönemde, Türk Adası Kalolimnoz’a Yunan Askeri Üssü inşa edildi. Ekim 2011’de tamamlanan Askeri Üs, 09 Mart 2012’de açıldı. Açılış törenine Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korg. Konstantinos Ziazias katıldı. İnşaat ve tören haberleri Ocak-Mart 2012 tarih ve 23 sayılı Yunan Kara Kuvvetleri Dergisi’nde yayımlandı. Sorumluluk alanındaki adaların işgaline ve Yunan Askeri Üssü’nün inşasına seyirci kalan Avsever, 2012’de Korg., 2016’da Org. rütbesine terfi ettirildi ve 2021 YAŞ Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

     2019’dan beri Ege Ordusu Komutanlığı yapan Korg. Ali Sivri’nin döneminde 2 Türk Adası (Küçük Çuha, Limoniye) ve 1 Türk Kayalığı (Plati) Yunanistan tarafından işgal edildi. İşgal haberleri basında yayımlandı. Sorumluluk alanındaki işgallere seyirci kalan Ali Sivri, Orgeneralliğe terfi ettirildi.

     OYAK Yönetim Kurulu Üyesi sıfatıyla, Total-M Oil’in 450 milyon dolara satın alınması kararına imza atan ve AKP Yandaşı Demirören Şirketini nakit sıkıntısından kurtaran Korg. Selçuk Bayraktaroğlu, birinci sıradan Orgeneralliğe terfi ettirildi.

     Hava Kuvvetleri’nde terfi eden Tuğgeneral Orhan Gürdal, TSK’da Tümgeneralliğe terfi ettirilen astsubay kökenli ilk isim oldu. Harp Okulu, Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi eğitimi olmayan ve önceki yıllarda General Amiral Şube Müdürlüğüde yapan Gürdal, 2018’de Tuğgeneralliğe, 2021’de de Tümgeneralliğe terfi etti. Sıfat, rütbe ve memuriyetleri ne olursa olsun, TSK’da görev yapan her insan gibi Astsubaylarımız da değerli insanlardır. Ancak, söz konusu terfi ile liyakat kuralı yok edilmiştir. Dünya’daki ordularda böyle bir örnek yoktur. General rütbesinin görev ve kadro tanımında yani liyakat ölçütlerinde, generalliğe/amiralliğe terfi edecek subayların birleşik ve müşterek harekatı sevk ve idare edecek şekilde eğitimli ve yetenekli olması gerektiği yazılıdır.

     Kumpas davalarında tasfiye edilen Kurmay Subaylar, 2016’dan itibaren YAŞ kararları ile tasfiye ediliyor. 2021 YAŞ Kararları ile terfi eden Albaylara baktığımızda; Kara Kuvvetleri’nde terfi eden 37 Albay arasında 6 Kurmay Albay, Deniz Kuvvetleri’nde terfi eden 8 Albay arasında 4 Kurmay Albay, Hava Kuvvetleri’nde terfi eden 11 Albay arasında ise Kurmay Albay olmadığı görülüyor. TSK Personel Kanunu Madde 47’ye göre, Korgeneral ve Koramiralliğe yükselebilmek için Harp Akademileri öğrenimini başarı ile bitirmek gerekiyor. Kurmay Subayların tasfiye edilmesi ile ileriki yıllarda üst düzey komutan terfisi ve atamasında zorluklar yaşanacaktır.

     Sarıklı ve cübbeli amiral Mehmet Sarı, YAŞ kararı ile emekliye sevk edilmiş ancak TSK’dan ihraç edilmemiştir. Böylece Sarı’nın orduevleri ve havaalanı VIP salonlarına sarık ve cübbe ile girmesinin önü açılmıştır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ :

     Emekli edilerek tasfiye edilen Atatürkçü ve Milli Kurmay Subayların, AKP sonrası gelecek hükümet tarafından TSK’ya katılımı sağlanmalı, sarıklı ve cübbeli amiral TSK’dan ihraç edilmelidir.

HULUSİ AKAR, 54. MADDE’YE DE BAKSIN !…

MSB’nin hazırladığı ve basına yansıyan bilgi notunda, Askeri Ceza Kanunu(ACK)’nun 95. Maddesi’ndeki cezalar hatırlatılarak emekli askerlerin susması talep ediliyor. Hulusi Akar ve Bakanlığın, Türk Boğazlarındaki egemenlik haklarımızı veTürkiye’nin toprak bütünlüğünü savunan, ormanlık askeri arazilerin imara açılması v.b. konuları eleştirerekbasına açıklama yapan emekli askerlerden rahatsız olduğu anlaşılıyor.Akar ve Bakanlık, emekli askerlerin düşünceyi açıklama ve basın yolu ile yayma hürriyetini engellemeye çalışıyor veAnayasa’nın 26. Maddesi’ni ihlal ediyor.

     Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı döneminde 4 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı savunulmadan Yunanistan’a teslim edildi. Basına açıklama yapan emekli askerlere ACK’nın 95. Maddesi’ndeki 6 Ay-3 Sene hapis cezasını hatırlatan Hulusi Akar’a biz de ACK’nın 54. Maddesini hatırlatalım;Eski TCK 125/Yeni TCK 302’ye göre Devlet topraklarının bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koyanlar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Azim ve Karar, 14.08.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.