MİT KANUNU’NU İHLAL EDENLERİN RÜTBELERİ SÖKÜLECEK Mİ?

MİT KANUNU’NU İHLAL EDENLERİN RÜTBELERİ SÖKÜLECEK Mİ?
16 Eylül 2021 13:44
509
A+
A-

Ümit YALIM

Bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışmalı hale gelen Türk yargısı, siyasal iktidarın etkisinde kalmaya devam ediyor. 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığını savunmadan Yunanistan’a teslim eden, Türkiye’yi batıdan bölen, anayasal düzeni ortadan kaldıran ve TCK 309’da tanımlanan darbe suçunu işleyen iktidar mensuplarına soruşturma bile açılmazken, darbe suçu işlemeyen 28 Şubat Davası’nın sanığı emekli generaller cezaevine gönderildi. İnfaz kararının ardından sanık avukatları, yeniden yargılama yapılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz etti. Başsavcılık, 28 Şubat davasını karara bağlayan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden dosyayı istedi.

FETÖ tertibi ile başlayan 28 Şubat Davası’nda yargı süreci devam ederken, Genelkurmay Başkanlığı jet hızıyla müebbet hapis cezası alan generalleri TSK’dan ihraç etti ve generallerin rütbelerini söktü. Yeniden yargılama yapılır ve anılan generaller beraat ederse ne olacak? Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreçlerini de yok sayan Genelkurmay Başkanlığı’na soralım; MİT Kanunu’nu ihlal edenlerin rütbeleri sökülecek mi?

     Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu Madde 13’e göre, MİT’e yapılan atamalar Resmi Gazete’de yayımlanmaz ve gizli tutulur. Aynı kanunun 27. Maddesi’ne göre, MİT mensuplarını herhangi bir yolla ifşa edenlere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilir.

     Resmi Gazete’nin 25 Ağustos 2021 tarih ve31579 sayılı nüshasında yayınlanan General Atama Listesi’nde MİT Kanunu’nun 13. ve 27. maddeleri ihlal edildi. General Atama Listesi’ni hazırlayanlar ile listede imzası / parafesi olanlar arasında Genelkurmay Personel Başkanı Vekili Orhan Gürdal, Genelkurmayİkinci BaşkanıVekili Selçuk Bayraktaroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Musa Avsever, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Savunma Bakanı emekli general Hulusi Akar da var.Basın üzerinden uyarı yapmamıza ve aradan iki haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen, MİT Kanunu’nu ihlal eden ve suça konu olan General Atama Listesi hâlâ yerinde duruyor. Bu da suçun taksirle değil kasten işlendiğini somut olarak tescil ediyor. 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu Madde 30 ve 926 sayılı Türk Silahlı KuvvetleriPersonel Kanunu Madde 50’ye göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla hapis cezası alan asker kişiler Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilir ve rütbeleri sökülür. MİT Kanunu’nu kasten ihlal edenlere alt sınır olan ve üç yıldan başlayan hapis cezası verileceği için 31579 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan General Atama Listesi’ni hazırlayanlar ile listede imzası / parafesi olanlar TSK’dan ihraç edilir ve rütbeleri sökülür.

MİT Kanunu’nu ihlal eden ve mevcut yasalara göre TSK’dan ihraç edilmesi ve rütbelerinin sökülmesi gereken muvazzaf ve emekli generallerin, 28 Şubat Davası’nda ceza alan emekli generalleri jet hızıyla TSK’dan ihraç etmesi ve rütbelerini sökmesi son derece manidardır.

ASTSUBAYLIKTAN GENERALLİĞE GEÇİŞİN YASAL DAYANAĞI YOKTUR !…

     Türk Silahlı Kuvvetleri’nde astsubaylıktan subaylığa geçiş kuralları zaman içerisinde değişime uğradı. 1950’den sonra açılan Astsubay Hazırlama Ortaokulları’nı derece ile bitiren astsubaylarAskeri Liseler’e gönderiliyor, Askeri Lise ve Harp Okulu eğitimini başarı ile tamamlayanlar da subay olarak göreve başlıyordu. Bu şekilde subay olan ve Harp Akademisini başarı ile bitirenlerin bir kısmı general oldu. Ayrıca, sicil notu ortalaması yüksek olan astsubayların bir kısmı subaylığa geçiyor ve en fazla yüzbaşı rütbesine kadar yükseliyordu.

2003’te ön lisans eğitimi veren Astsubay Meslek Yüksekokullarının açılması sonrasında, açık öğretim veya örgün öğretim yapan dört yıllık fakülte ve yüksekokulları bitiren astsubaylara her sene tespit edilecek kontenjan dahilinde subaylığa geçiş hakkı verildi. Bu yolla geçiş yapanlar en fazla albay rütbesine kadar yükseliyor.Ancak,2016’dan itibaren astsubaylıktan subaylığa geçenlerin bir kısmı general rütbesine terfi ettirildi. Söz konusu terfilerin yasal dayanağı yoktur. Konu ile ilgili yasa ve hukuki gerekçeler aşağıda sunulmuştur.

     926 Sayılı TSK Personel Kanunu Madde 29’da, asteğmenden mareşal’a kadar olan subay rütbeleri yazılmış, Madde 30’da da subayların her rütbedeki bekleme süreleri belirtilmiştir. 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 40. Maddesi, (ç) fıkrasında da subayların her rütbedeki yaş hadleri belirtilmiştir.

     Astsubaylıktan subay olma şartlarını belirleyen TSK Personel Kanunu’nun 109. Maddesi’nde, “Astsubaylıktan subay olan personele rütbe, rütbe normal bekleme süreleri ve diğer hususlar için muvazzaf subaylar hakkındaki hükümler uygulanır” hükmüne yer verildikten sonra cümlenin devamında istisnai bir hüküm konulmuştur. “Ancak bu personel hakkında aşağıda belirtilen yaş hadleri uygulanır”istisnai hükmünden sonra konulan çizelgede astsubaylıktan subay olan personelin rütbeleri ile yaş hadleri yazılmıştır. Çizelgede, Teğmen rütbesinden Albay rütbesine kadar olan rütbeler ile bu rütbelerdeki yaş hadleri belirtilmiştir. Ancak, çizelgede, Tuğgeneral ve Tümgeneral rütbeleri ile bu rütbelerdeki yaş hadleri yazılmamıştır.Mevcut kanunlara göre astsubaylıktan subaylığa geçenler en fazla albay rütbesine kadar yükselebilir. Astsubaylıktan generalliğe geçişin yasal dayanağı yoktur.

Ayrıca, general rütbesinin görev tanımına göre,general olacak kişinin birleşik ve müşterek harekatı sevk ve idare edecek eğitimi almış olması yani en az Harp Okulu eğitimini başarı ile tamamlamış olması gerekir.

ERDOĞAN, ASKERİ HİYERARŞİYİ VE LİYAKAT KURALINI YOK EDİYOR !…

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 2016’dan itibaren astsubaylıktan subaylığa geçenlerin bir kısmını,yasalara ve görev tanımına aykırı olarak Tuğgeneral rütbesine terfi ettirdi. 2021 Yüksek Askeri Şurası’nda çıtayı daha da yükselten Erdoğan, astsubaylıktan albaylığa ve tuğgeneralliğe geçen Orhan Gürdal’ı tümgeneral rütbesine terfi ettirdi ve daha sonra Genelkurmay Personel Başkanı olarak atadı.Türkiye’nin dışında, dünya’da mevcut ülkelerin ordularında, böyle bir atama, böyle bir uygulama yoktur.

     Harp Okulu, Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi diplomaları olmadığı için Genelkurmay Personel Başkanı görev tanımına uymayan astsubay kökenli Gürdal, diplomalı albaylar ile diplomalı general ve amirallerin terfi ve atamalarında etkin rol oynuyor. Bu güne kadar üniversite diplomasının aslını ortaya çıkartamayan Erdoğan, diplomasızlar ile diplomalıları karşı karşıya getirerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki askeri hiyerarşiyi ve liyakat kuralını yok ediyor.

     Balkan Savaşları’nı ve Balkanlardaki topraklarımızı, Harp Okulu diplomalı Mektepli Subaylar ile diplomasız Alaylı subayların çatışması nedeniyle kaybettiğimizi de hatırlatalım.

     31579 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan General Atama Listesi’ndeki skandaldan birinci derecede sorumlu olan, MİT Kanunu’nun 13. ve 27. Maddelerini ihlal eden, Askeri Ceza Kanunu ve TSK Personel Kanunu’na göre TSK’dan ihraç edilmesi ve rütbelerinin sökülmesi gereken Orhan Gürdal, Genelkurmay Personel Başkanı sıfatıyla 28 Şubat sanığı generalleri TSK’dan ihraç etti ve rütbelerinin sökülmesini sağladı.

     Verilen somut örneklerden anlaşılacağı üzere Tayyip Erdoğan ateşle oynuyor ve TSK’yı tasfiye etmeye devam ediyor.

Azim ve Karar, 16 Eylül 2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.