YUNANİSTAN, TÜRK ADALARINI ÖNCE İŞGAL ETTİ, SONRA KITA SAHANLIĞINA KATTI !…
Ümit YALIM
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri
Kamuoyuna zafer diye sunulan Türkiye-Libya Deniz Yetki Alanları Mutabakat Muhtırası’nın artçı sarsıntıları devam ediyor. Muhtıra ile Girit Adası etrafındaki adalarımız ile birlikte 80 bin kilometrekarelik Türk Kıta Sahanlığı da Yunanistan’a terk edilmişti.
Bu durumu değerlendiren Yunanistan, 06 Ağustos 2020’de Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) Anlaşması imzaladı. Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB sınırını gösteren haritalar Yunan basınında yayınlandı.
Yunanistan’ın 06 Ağustos 2020’de belirlediği Münhasır Ekonomik Bölge Sınırları, Türk Kıta Sahanlığı içinde yer alıyor. Ayrıca Yunanistan, 2004 yılında işgal ettiği Dionisades ve Koufonisi adalarının kıta sahanlığını da kendi deniz sınırları içine kattı.
Girit Adası’nın etrafında bulunan Dionisades ve Koufonisi adaları Yunanistan’ın işgal ettiği 18 Türk Adası arasında bulunuyor. Adalarımızın işgaline 16 yıldır sessiz kalan, nota bile vermeyen Türk Dışişleri Bakanlığı basın açıklaması yaparak, Yunanistan’ın Mısır ile yaptığı MEB Anlaşmasının yok hükmünde olduğunu deklare etti.
18 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı’nın işgal edilmesinin üzerini örterek kamuoyundan gizlemeye çalışan Dışişleri Bakanlığı ile kamuoyunun yakından tanıdığı Kuva-yı İnzibatiye uzantısı emekli amirallerden cesaret alan Yunanistan, şimdi de işgal ettiği adaların kıta sahanlığını kendi deniz sınırları içine kattı. Mevcut durum itibarıyla adalarımız ile birlikte kıta sahanlığımızı da kaybediyoruz.
TÜRKİYE NE YAPMALI ?
Yunanistan, Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge tezlerini işgal ettiği Türk adaları ile Girit Adası ve Onikiada grubunda yer alan Çoban, Kerpe, Rodos ve Meis adalarına dayandırıyor. Ancak, 1923 Lozan Antlaşması ve uluslararası hukuka göre Girit Adası’nın dörtte üçü ile adanın etrafındaki 14 ada Türkiye’ye aittir. Ayrıca, Onikiada’nın Yunanistan’a devrini öngören 1947 Paris Antlaşması, 1923 Lozan Antlaşması’nı şekil ve esas bakımından ihlal etmiştir. Anılan nedenle ve uluslararası hukuk kurallarına göre Yunanistan’ın Onikiada üzerinde egemenlik hakkı yoktur.
Türkiye, başta 1923 Lozan Antlaşması olmak üzere taraf olduğu uluslararası antlaşmalardaki hak ve menfaatlerine sahip çıkarak;
*İşgal edilen 18 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı’ndaki egemenliğini yeniden tesis etmeli,
*Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi Madde 60 ve 65’e göre İtalya ve Yunanistan’a nota vererek Onikiada üzerindeki egemenliğini yeniden tesis etmeli,
*Libya Mutabakat Muhtırasını tadil ederek deniz sınırını Gavdos Adası’nın batısından geçirecek şekilde deniz yetki alanlarını yeniden düzenlemelidir.