YENİ TBMM

YENİ TBMM
17 Mayıs 2023 10:04
261
A+
A-

Ceyhun Balcı

TBMM, tek kişilik yönetimde gölgede kalmıştı. Başka deyişle TBMM notere dönüşmüştü.

Seçimlerde anlaşılabilecek nedenlerle Cumhurbaşkanlığı öncelendi. TBMM seçimlerinden ya söz edilmedi ya da gereğince önemsenmedi. 

Kanımca yeni TBMM bileşimi tüm zamanların en kötüsü olarak anılacaktır. 

Muhalefeti terörle ilişkilendiren iktidar partisinin kendisi HÜDAPAR’la işbirliği yaparak kendi söylemlerini boşa çıkarttı.

İktidarın Yeniden Refah Partisi’yle işbirliği de değinilmeyi hak eden bir başka önemli ayrıntıdır. Seçim sürecinde haber olduysa da çok üzerinde durulmadı. YRP’nin Düzce ilinde gösterdiği 3 adaydan birisi kadındı. Seçim aracının üzerinde kadın adayın gölgesinden başka bir şey görünmüyordu. Bu ayrıntı bile son derece önemliydi.

Son 30 yılda TBMM’den hiç eksik olmayan “etnikçi-bölücü” takıma bu seçimlerde “dinci” olanı da eklenmiştir. Her ne kadar yadsınsa da Hizbullah-HÜDAPAR ilişkisi kuşkuya yer bırakmayacak denli kesindir. 

Dinci etnikçiliğin ve kadın düşmanlığının yeni TBMM’de sesini daha gür ve özgüvenli duyuracak olması başlı başına olumsuzluktur.

Yeni TBMM ilk birleşimini belirlenecek tarihte en yaşlı üye sanıyla Devlet Bahçeli başkanlığında yapacak. Bahçeli önceki gibi bu görevden kaçınırsa görev Cengiz Çandar’a düşecek.

Bu kişiyle ilgili çok söze gerek yok. 

Yeni dönemde TBMM hemen her fırsatta dincisiyle, batıcısıyla etnikçilerin ve kadın düşmanlarının boy göstereceği ortam olacaktır. Her iki öğe de ellerine geçen bu fırsatı tadını çıkarta çıkarta kullanacaktır.

Zaman zaman etnikçilikle bağını yadsıyan, bu bağlamda söylemlerde bulunan ama her seferinde sert tepkiyle karşılaşan TİP yeni dönemde de TBMM’de 4 kişiyle yer alacak. Kendi listesiyle girdiği seçimde baraj engelini etnikçi ittifak sayesinde aşan TİP’in yeni dönemdeki tutumu da ilgiyle izlenecektir. 

Yeni TBMM birleşimi hemen her fırsatta dile getirilen “yeni anayasa” sayıklamalarının yinelenmesine fırsat verecek gibi gözükmektedir. 

Yeri gelince (haklı olarak) terörle ilişkilendirilenlerin “yeni anayasa” söz konusu olunca bağlaşık olmaları kimseleri şaşırtmayacaktır. 

Yeni dönemde 14 partili TBMM Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine yönelmesi olası anayasa değişikliği isteklerine sahne olursa şaşırmayız.

Seçim öncesi karşıtlıklar kısa süre içinde yerini “yeni anayasa” kapsamında ortaklaşmalara bırakabilir.

Yeni TBMM bileşimi sayısız olumsuzluğu barındırmaktadır.

Biraz daha ileri giderek şöyle bir kestirimde bulunmak da olasıdır.

Ant içme töreni olarak da gerçekleşecek olan TBMM’nin ilk birleşimi bile kimi gövde gösterilerine gebedir.

Yeni TBMM’de Cumhuriyetçi dışında herkesin varlığın yürek burkucu…

Azim ve Karar, 17.05.2023

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.