SALGIN ÖNLEMLERİ GEVŞERKEN

SALGIN ÖNLEMLERİ GEVŞERKEN
27 Mart 2022 23:40
768
A+
A-

Ceyhun Balcı

Yaklaşık 6 aydır Omikron varyantının baskın olduğu salgında başlangıçtaki öngörü deneyimle doğrulandı.

Omikron varyantı :

  • Daha BULAŞICI
  • Daha az (ağır) HASTALANDIRICI
  • Daha az öldürücü

Omikron varyantının baskın olduğu zaman aralığında olgu sayılarının olağanüstü artış gösterdiği görüldü. Ağır olmasalar da hastaların sayısındaki artış test sayısına yansıdı. Test yapma konusunda cimri davranan Türkiye’de bile günlük test sayılarının yarım milyonu zorladığı gözlendi.

Her şeye karşın, Türkiye’de günde bir uçak dolusu insan (150-200) yitirildi. Ülkemizdeki toplam ölüm sayısının % 40’ı Omikron baskın dönemde yaşandı. Ağır hastalığın ve dolayısı ile de ölümün az olduğu öngörüsü gevşemeyi de kaçınılmaz kıldı.

Salgından ağır yaralı olarak çıkanlar kuşku götürmez şekilde işsiz kalanlar ve işlerine pamuk ipliğiyle bağlı olanlardı.

Politikacıların da bu dönemde çok bunaldığı görüldü. Onların bunaltısı salgın ortamında toplumcu kararlar alamamış olmalarından kaynaklıydı. Türkiye’de işsiz, aşsız ve gelirsiz kalanlara yapılan biricik iyiliğin kredi açmaktan öteye geçemediği görüldü. Beklenen ekonomik krizin de bu olumsuzluğu artırdığı kuşkusuzdu. Salgının hemen her yönden ama özellikle de ekonomik bakımdan son derece kötü yönetildiği görüldü. Ama, bu gerçek yüksek sesle dile getirilemedi.

Salgın önlemlerinin gevşemesine gelince!

Bu kararın nasıl alındığını önceki kararlar gibi kestirmekte zorlandık. Salgının başından bu yana salgın önlemlerinin “Koronavirüs Bilim Kurulu” kaynaklı olduğu öne sürülse de bu kurulun aldığı kararlar kamuoyuyla paylaşılmadığı için öğrenilememiş oldu. Böyle olunca da, ülke yönetiminin bu önlemlerin ne kadarını yürülüğe soktuğu da anlaşılamamış oldu.

Geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna duyurulan yeni kararlarla açık alanlarda maske zorunluluğuna son verilirken, HES kodu sorgusu ve PCR testi zorunluluğu uygulama dışı bırakıldı. Ne yapacağını bilemez durumdaki iktidarın toplumu da bunalttığı kuşkusuz olan önlemleri gevşeterek olumlu bir hava yaratmayı amaçlamış olması yüksek olasılıktır.

Ülkeden ülkeye değişen karşılıklar bulur pek çok toplumsal uygulama.

Yaşamımı sürdürdüğüm İzmir’de bu karardan önce toplu taşıma araçlarında maskesiz kişiye rastlanmazken, şu günlerde sayıları çok olmasa da metroda, otobüste, trende ve başka kapalı ortamlarda maskesiz insanlara daha fazla rastlar oldum. Açık hava için olangevşeme toplumun kimi bireylerinin bu uygulamayı kapalı ortama taşımasıyla sonuçlandı.

Diğer yandan, HES kodu zorunluluğunun kaldırılması ve kimi eylemler için koşul olan PCR testi zorunluluğuna son verilmesi hastalığı ve hastaları izlemekten vazgeçme olarak okunmalıdır.

Oysa, salgın sürmektedir.

PCR testi zorunluluğunun gevşetilmesine bağlı olarak saptanan hasta sayısı azalsa ve ölüm sayıları da birkaç hafta öncesine göre önemli düşüş gösterse de dolaşımda olan virüsün serbest bırakılması zaten hiç bir şekilde ortadan kalkmamış olan mutasyon olasılığını artırmaktadır.

Omikronun alt varyantları saptanmış durumdadır.

Omikron dışında bir ana varyantın kendisini göstermemesi için hiç bir sağlam dayanak yoktur.

Öte yandan, zaman geçtikçe aşılamada yakalanan oranlar da hızla azalmaktadır. Genel gevşeme eğilimi aşılamaya da yansımaktadır. Anımsatma dozunu yaptırmayanların sayısı arttıkça virüsün dolaşımda kalmayı sürdürmesini kolaylaştırmanın yanı sıra varyant oluşturma olasılığını da yükseltmektedir.

Bilim bu olumsuz olasılığa odaklanarak uyarılarını sürdürse de sesini duyurmakta zorlanıyor.

Çoğu zaman olduğu gibi.

Azim ve Karar, 27.03.2022

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.