BURASI TEKSAS MI?
Yaşıtlarım ve büyüklerim sıkça işitmişlerdir yazıya başlık olan soruyu. Yasadışılık ve düzensizlik söz konusu olunca kullanılırdı.
Kişi başına 10.000 dolardan fazla sağlık harcaması yapan ABD’de Covid 19 ölümleri 500.000 sınırına dayandı. Bu görünen durum. Şeytan ayrıntıda gizli. Salgında sırtı yere gelen ABD’de Covid 19 süreci ırk ve sınıf ayrımını da belirginleştirdi. Çok daha utanç verici bir görüntüdür.
Aynı ABD bundan birkaç gün önce 427 milyon kilometre uzağımızdaki kızıl gezegen Mars’a AZİM’i başarıyla indirdi. Mars’ı komşu kapısına indirgeyen bu başarının gündemde olduğu sırada bir başka haber gündeme bomba gibi düştü.
ABD’nin Türkiye’ye yakın yüzölçümü ve 40 milyonu aşan nüfusuyla ülke iriliğindeki Teksas eyaletini kış vurdu. Türkiye’de 40 yıl geride kalmış olan tüp kuyruklarına tanıklık edildi. Su ve yakacak bulmakta zorlanan elektriksiz Teksas görüntüleriyle tarihe not düşülmüş oldu.
Bir önemli nokta var ki göz ardı edilmemeli.
Teksas’taki son enerji kıtlığında aralarında çocukların da bulunduğu 70 (yetmiş) Amerikalı donarak yaşamını yitirdi.
Mars’a başarıyla erişen ABD sıradan soğuktan kaynaklanan enerji kıtlığı günlerinde yurttaşlarının yaşamını koruyamadı.
Bir zavallılık ve utanç tablosudur. Hiçbir başarı bu utancı göz ardı ettiremez!
Her şey bir yana!
ABD’nin son yıllarda giderek zayıflayan hegemonyasının yurttaşının yaşamını koruyamama noktasına gerilediği gerçeği göz ardı edilmemeli.
Başkanlık yarışı sürecinde kendisini gösteren “Trump kötü, Biden iyi” saplantısı kökteki sorunları ve onların değişmezliğini gölgeledi.
Neoliberal çılgınlıktır Teksas’ta yaşanan insanlık trajedisinin sorumlusu.
Ülke iriliğindeki Teksas aynı zamanda Amerikan petrolünün de üretildiği yerlerden birisidir.
Kamu hizmetlerinin sorumsuzca ve ahlâksızca özel sektöre kazanç alanı olarak sunulması yitirilen 70 candan sorumludur.
Teksas federal yapı gereği özerklikte kantarın topuzunu kaçırmış. Elektrik şebekesini ulusal ağdan kopartmış. Bu duruda“ölüyorum dese yardımına koşan olamazdı”.
Diğer yandan ise, elektrik üretimi ve dağıtımı tümüyle özelleştirilmiş olan Teksas’ta kazanç öne çıkartılınca altyapı yatırımları doğallıkla göz ardı edilmiş. Bu da kırılganlık ortamında enerji krizinin kendisini göstermesine çağrı çıkartmış.
Bunlara bağlı yetersizliklerin ortaya koyduğu fatura : 70 can!
Elektrik dağıtımında özelleştirme çılgınlığı Türkiye’de de yaşandı. Şu anda, Türkiye’de elektrik dağıtımı “ali kıran, baş kesen” özel şirketlerin elinde. Altyapı yatırımı hak getire. Varsa yoksa kazanç!
Benzer bir kırılganlık Türkiye’de de Teksas’takine eşdeğer bir krize yol açabilir.
Yine, yeniden KAMUCULUK, TOPLUMCULUK tek çıkış yoludur. Bu bağlamdaki boş vermişliğin bedeli Türkiye’de de canla ödenebilir.
Orası neoliberalizmin ve Cumhuriyetçi ayrılıkçılığın beşiği Teksas.
Biz bir kez daha “Burası Teksas mı?” diye sormak zorunda kalmasak iyi ederiz.
Azim ve Karar, 25.02.2021