GEÇÇEK!

GEÇÇEK!
19 Şubat 2022 22:49
449
A+
A-

Ceyhun Balcı

Bir pop ezgisinin gündemin baş sırasına yerleşmesi ilk bakışta şaşırtıcıdır. Ülkenin gerçek gündemini yansıtması bakımından ise son derece öğreticidir.

Türkçe konusundaki uzmanlığı ve duyarlılığı tartışılmaz olan Feyza Hepçilingirler “geçecek” eyleminin sesletim biçiminin değiştirilmesine eleştirel yaklaşmış. Dilde yozlaşmaya hizmet edecek bu yaklaşımı kınamış. Buna karşılık Gülgûn Feyman bunu yozlaştırıcı sorun olarak görmemiş. Dil ustası değil ama duyarlısı bir kimse olarak müzikte, yazında ve gülmecede bu türden değişik kullanımları ve hatta uygun tonda argoyu uygunsuz bulmadığımı belirtmek isterim.

Yarı yarıya bölünmüş görünen Türkiye kamuoyunun sosyal medyaya özellikle egemen olan yarısının Tarkan’ın son şarkısı “Geççek”i tutunacak dal, sığınacak ada olarak gördüğü çok açıktır.

Muhalefet etmek bir yana eleştiride bulunmanın adliyede karşılık bulduğu günümüz Türkiyesi’nde bir pop şarkısına (aslında şarkıya gömülmüş anlamlı sözler demek daha da doğru olur) ilgisi ürkütülmüş ve korkutulmuş bir Türk toplumu gerçeğini de gözler önüne sermesi bakımından anlamlıdır.

Gündem oluşturan bu akıma muhalefetin ya da son ekonomik krizle örselenmiş kesimlerin katılması doğaldır.

İktidarın hemen her zaman olduğu gibi bu fırtınayı dindirmek bakımından baskıcı, yasaklayıcı ve hatta adliye sopasını devreye sokma seçeneklerinin peşinde olması da beklenmeyen gelişme olmaz. Oysa, iktidara mecbur olmayan, içinde biraz olsun demokratik tortu bulunan yönetim farklı davranabilirdi. Çoğu şey gibi bu konuyla ilgili olarak da çok da uzak olmayan geçmişte paha biçilmez ipuçları bulabilirdi. Efsane Gırgır dergisinin dağarcığı bu bakımdan önemli kaynaklardan birisi olarak ona ulaşmak isteyenlerin elinin altındadır.

En küçük eleştiriye, karşıtlığa sopayla karşılık vermeyi alışkanlık edinmiş siyasi iktidardan böyle olgunluk beklenir mi diye karşılık verecekler hiç de haksız sayılmazlar.

İktidara ne pahasına olursa olsun tutunmayı tek seçeneğe indirgeyen iktidar biraz sağduyulu olabilse pop şarkısını dert etmekten uzak durabilir mi?

Çok umutlu olamasak da bu iyimser beklentiyi en azından not etmiş olalım.

Bir pop şarkısının sözlerinin toplumda bu denli karşılık bulması siyaset kurumunu özellikle de iktidarı yakından ilgilendirmesi olağan beklentidir. Bu sözler olağan siyasi ilişkilerin varlığını sürdürdüğü koşullar için geçerlidir hiç kuşkusuz.

“Geççek” süreci nasıl geçecek?

Ya da olaydan kimin eline ne “geççek”?

Bunları kestirmek hiç kolay değil.

Ama, toplumun önemsiz sayılmayacak kesiminin bir şarkının sözlerine dört elle sarılması göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir.

Azim ve Karar, 19.02.2022

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.