ANAYASAYI İHLAL

<strong>ANAYASAYI İHLAL</strong>
26 Mart 2023 22:15
1.857
A+
A-

Suay Karaman

49 gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte genel seçimlere gideceğiz. Özellikle cumhurbaşkanlığı seçiminin ayrı bir önemi var. Çünkü 12 yıldır ülkeyi başbakan olarak yöneten ve 9 yıldır devletin en büyük makamını diplomasız olarak işgal eden Tayyip Erdoğan, yine anayasayı ihlal ederek üçüncü kez adaylık başvurusu yaptı.

Yıllardır Tayyip Erdoğan’ın yükseköğretim diploması konusu gündemdedir. Nedense diploma konusunun üzerine CHP, İyi Parti gibi TBMM’de bulunan siyasi partiler gitmemektedir. Bu konuyu gündeme getiren ve sürekli gündemde tutan Halkın Kurtuluş Partisi’dir. Hatta İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Tayyip Erdoğan’ın, fark dersi vererek Eyüp Lisesi’nden aldığı belirtilen diploma da ortada yoktur.

Geçtiğimiz günlerde YÖK eski başkanı ve eski büyükelçi Yusuf Ziya Özcan diploma konusunda açıklama yaptı ve Tayyip Erdoğan’ın diploması hakkında görevdeyken araştırma yaptığını ama hiçbir belgeye rastlamadığını bildirdi. Araları Fethullah Gülen nedeniyle açılınca, yıllar sonra böyle bir açıklama yapması ilginçtir. Görevdeyken, mevki makam peşindeyken susanlar, daha sonra açıklama yaparak, akıllarınca kendilerini temize çıkardıklarını düşünmektedir.

YÖK eski başkanının diploma konusundaki bu açıklamasına karşın, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü kamuoyuna duyuru yaptı. Duyuruda Tayyip Erdoğan’ın diplomasına ilişkin kütük ve diploma numarası paylaşıldı, 3 Nisan 1981 tarihinde 640-687 numaralı ‘geçici mezuniyet belgesi’ verildiği belirtilerek “ortaya atılan iddiaların hiçbir hukuki ve resmi bir dayanağı yoktur” ifadeleri kullanıldı. Rektörlüğün kamuoyuna açıklamasında tutarsızlıklar vardır. Tayyip Erdoğan’ın İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksekokulu’nu 1981 yılının Şubat ayında bitirdiği, 1982 yılı Temmuz ayında Marmara Üniversitesi kurulunca Tayyip Erdoğan’ın diplomasının Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Lisans Diploma Defteri’nde bulunduğu açıklanmıştır.

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının paylaştığı belgede ‘mezuniyet belgesi, 640-677 numaralı olarak görüldü. Bunun üzerine Marmara Üniversitesi tekrar açıklama yaptı ve durumu düzeltmeye çalıştı. Sonuçta her şeyi ellerine, yüzlerine bulaştırdılar; sahtekârlıkları ortaya saçıldı. Geçici mezuniyet belgesi mi, mezuniyet belgesi mi, kullanılan yazı tipinin o yıllarda olmaması mı, hangi numaranın doğru olduğu, Tayyip Erdoğan’ın imzasının diğer imzalardan farklı olarak geçen yıllara karşın nasıl soluklaşmadığı gibi pek çok konunun açıklığa kavuşmadığı bellidir. Tüm bunlara karşın Tayyip Erdoğan’ın diploması yine görülemedi. Eğer Tayyip Erdoğan’ın diplomasını gösterebilselerdi bu kadar uzun açıklamaya ve kafa karışıklığına gerek kalmazdı.

Benim görev yaptığım Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu 2016 yılında kapatıldı ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu oldu. Daha sonra Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak 2018 yılında Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne bağlandı. Şimdi 2016 yılından önce mezun olanlara halen Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu diploması verilmektedir. 2016-2018 arasında mezun olanlara Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu diploması verilmektedir. Kısaca eski mezunlara yeni kurulan üniversitenin diploması verilmiyor. Anlaşılan Marmara Üniversitesi Rektörlüğü aldığı talimata göre gerçekleri saptırıyor. Tayyip Erdoğan eğer varsa diplomasını mezun olduğu okuldan almalıdır. Eski öğrenciler daha sonra kurulan üniversiteden diploma almaz. Eğer böyle olsaydı bizim öğrencilerimize de bu uygulama yapılırdı.

İktidara aday olacağını açıklayan siyasi partiler Tayyip Erdoğan’ın diploma konusu hakkında sessizliğe büründükleri gibi, üçüncü kez aday olması konusunda da gerekli girişimde bulunmamaktadır. Bunun gerekçesini de ‘mağdur yaratmamak’ olarak açıklamaktadırlar. Anayasanın 101. maddesinde “Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.” yazmaktadır.

AKP genel başkanı Tayyip Erdoğan, erken seçim kararını TBMM yerine kendisi aldığı için Anayasanın 116. maddesine göre üçüncü dönem engeli nedeniyle aday olamaz. Anayasayı ihlal ederek yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi, şimdiden hükümsüzdür. Zaten 2014 yılından beri diplomasız olarak yürütülen cumhurbaşkanlığı makamına, iki dönemden fazla yapılamayacağı açık hükmüne karşın yine sessiz kalınmakta ve tepki verilmemektedir. Yüksek Seçim Kurulu da bu hukuksuzluğu onaylamıştır. Zaten Tayyip Erdoğan’ın atadığı bir kuruldan hukuka uygun karar beklemek yanlıştır. Gerçek bilgi ve belgelere aykırı biçimde cumhurbaşkanlığı adaylığının kabul edilmesi, kabul kararı verenlere de hukuki ve cezai sorumluluk getireceği bilinmelidir.

TBMM’de bulunan siyasi partiler bunları dile getirmeden, seçimlerden doğru sonuç beklemektedir. Ülkeye hukuk ve demokrasi getirmek isteyen siyasi partiler, anayasanın ihlal edilmesine sessiz kalarak mı hukuk ve demokrasi getirecekler? Dokuz yıldır diplomasını gösteremeyen Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı biline biline, saçma gerekçelerle seçime gidilmektedir. Ortada bir oyun vardır ve herkes bu oyunun farklı zamanlarındaki ortaklarıdır. Anayasa açıkça ihlal edilecek ve bunlar dile getirilmeyecek. Bu durumda hepsinin aynı projenin ayrı bileşenleri olduğunu söylemek yanlış sayılmaz.

Azim ve Karar, 27 Mart 2023.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.