KEMAL ARIKAN VE HAMPİG SASUNYAN

KEMAL ARIKAN VE HAMPİG SASUNYAN
12 Kasım 2021 09:09
852
A+
A-

Ceyhun Balcı

Yazının başlığındaki 2 adı bir araya getiren nedir? Bellek yoklaması sonuç verebilir. Ancak, insan belleğinin unutmakla engelli olduğu düşünüldüğünde sonuçsuz da kalabilir.

Tarih : 28 Ocak 1982

Yer : Los Angeles

Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan için sıradan başlamış bir gündür. Hemen her zaman olduğu gibi arabasıyla işine gidecektir. Sıradan gibi görünen gün Kemal Arıkan trafik ışıklarında durduğunda kana bulanır. Hampig Sasunyan suç ortağı Krikor Saliba ile birlikte önceden tanışık olmadığı, arasında hiçbir anlaşmazlık bulunmadığı anlaşılan Arıkan’ı şehit eder. Suç ortağı hızla kayıplara karışır. ABD’yi terk etmiştir. Daha sonra Lübnan iç savaşında yaşamını yitirdiği anlaşılır. Su testisi su yolunda kırılmıştır.

Sasunyan ise yakalanır. Yargılaması 2 yıl içinde tamamlanarak af yolu kapalı olmak koşuluyla yaşam boyu hapis yaptırımına uğratılır.

Aradan 34 yıl geçmiştir.

2016’da Sasunyan tarafı af arayışlarına başlamıştır. İlk başvurusu Kaliforniya valisince uygun görülmez. Üst mahkeme valinin kararını hukuka aykırı bulur. Çabalarını sürdüren Sasunyan 2021’de muradına erişir. Alçakça insan öldüren terör suçlusu “özgürlükler ülkesi”nin namına yaraşırcasına salıverilir. İlginç bir ayrıntı! Salıverilen Sasunyan ABD sınırlarının dışına çıkartılır. Bellidir ki, Sasunyan tehlikeli bir kişidir. ABD’de öncekiyle bağlantılı eylemlilik içinde olmasından kuşku duyularak ülke dışına çıkartılmıştır. Tam bir “bana dokunmayan yılan bin yaşasın!” yaklaşımı.

Sasunyan köklerinin olduğu yere, Ermenistan’a döner. Kendi halinde bir yaşam sürmek yerine kahramanlaştırılır. Heykellerinin dikildiği haberleri yer alır basında.

Sasunyan’ın eylemi tekil değildir. Yaşı uygun olanlar anımsayacaktır.

ASALA (Ermenistan’ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu) 1975-1994 zaman aralığında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülkede kanlı eylemler gerçekleştirmiştir. ASALA Türkiye Cumhuriyeti’nin 42 diplomatını öldürmüş ve bu eylemlerde başka yabancılar da yaşamlarını yitirmişler ya da yaralanmışlardır.

ASALA Orly ve Esenboğa gibi hatırı sayılır havaalanlarında da kanlı eylemler gerçekleştirmiş ve kendince saygınlığını artırmıştır.

ASALA’nın kanlı eylemlerinin hemen ardından uluslararası ortamda Osmanlı’nın son dönemindeki Ermeni Tehciri üzerinden Ermeni Soykırımı savları canlandırılmış ve bu sözde soykırımın tanınması, tazmini ve toprak verilmesi gibi bir dizi kabul edilemez istek sıralanmıştır.

Geçtiğimiz yüzyılın başında yaşananların bugünlerde öne çıkartılarak ikincil kazanca konu olması bir yana emperyalist ülkelerin gözetimiyle ve özendirmesiyle gündemde kimi zaman silah zoruyla kimi zaman da kamuoyu oluşturarak tutulan savların gerçek dışılığı pek çok kez ortaya konmuştur.

Her yılın 24 Nisan’ında “ABD Ermeni Soykırımı’nı tanıyacak mı?” sorusunu dert eden bizlerin de bu olumsuz gelişmelerdeki payı yadsınamaz.

Sasunyan’ın salıverilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kabuklanmış yarası kanatılmıştır.

Kırk yıl önceki kanlı eylemiyle emperyalizme eşsiz hizmet sunan Sasunyan bir kez daha emperyalizme hizmetin neferi olmuştur.

Sasunyan’ın ve onun gibi onlarcasının eylemini bilenler bir yana, bilip de unutanlar diğer yanda. Hepsinden önemlisi bu olaylarla ilgili en küçük bilgisi olmayanların çoğunlukta olduğu günümüzde Sasunyanların bir kez daha kamuoyu oluşturmasının önünde çokça engel olmadığı açıktır.

İktidarın, iktidara tutunmaktan başka amaç gütmediği günümüz Türkiyesi’nde devlet aklının devreye girmesi bir dilekten öteye geçememektedir.

Bir kötü haber daha!

Pontus Soykırımı üzerine kitap yazılmış ABD’de. Kitabın önsözünü kim yazmış dersiniz?

NATO eski başkomutanlarından Amerikalı Amiral James Stavridis.

Türkiye’nin değil ama Türkiye’yi yönetenlerin zayıflıklarının belirginleştiği günümüzde emperyalizmin dört koldan saldırıya geçmesine şaşırılmamalı.

Bağlantıdaki görsel Sasunyan olayının geçmişten bugüne akışını anlaşılır şekilde yansıtıyor. İzlenmesi yararlı olacaktır :

Azim ve Karar, 12.11.2021

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.