ATATÜRK’ÜN BÜYÜK ÜLKÜSÜ

ATATÜRK’ÜN BÜYÜK ÜLKÜSÜ
11 Ekim 2022 16:26
548
A+
A-

Cihan Dura

‘Ülkü’ sözcüğü ne anlama gelir? Ülkü sözlüklerde kısaca “amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal” şeklinde tanımlanıyor. Ülkü akıl ve yürekle benimsenmiş yüksek bir amaçtır, ulaşılmak istenen kutsal bir hedeftir. Ülkü, ’ideal’ sözcüğünün Türkçesidir. Ziya Gökalp’ın yazılarında ‘mefkûre’ olarak geçer. İdeal; düşünce planında var olup henüz dış gerçeklikte bulunmayan, fakat gerçekleşmesi için sürekli çalışılan yüksek bir amaç”tır.

Atatürk Ülkü kavramından ne anlıyor? Ataname kitabımdan yararlanarak anlatmak isterim. Atatürk ‘ülkü’ sözcüğünü bazı nitelemeler eşliğinde sıkça kullanır: ‘Büyük Ülkü’ der, “Millî Ülkü’, ‘Ulusal Ülkü’, ‘Yüksek Ülkü’ der. Bu güzel kavram ne yazık ki, günümüzde neredeyse unutulmuştur, oysa Atatürkçü düşüncenin en son hedefidir. Millî Ülkü nedir? Millî Ülkü Türkiye’de, Türkiye’den başka hiçbir şey düşünmemektir. Her türlü esenlik ve mutluluk hedeflerine ancak bu anlayışla ulaşılabilir. O bir kılavuzdur.

Hayat kısa, yapacak iş çoktur. İnsan, beyniyle ve kalbiyle candan inandığıbir fikre kuvvetle bağlanmalı, o fikirde durmalıdır. O fikir ve amaç uğrunda ısrarla, asla geri adım atmadan sonuna kadar mücadele etmelidir, yoksa savrulur durur. Bu bir millet için de böyledir.

Millî Ülkü yüksek bir fikir, büyük bir tutku, vatana hizmet, hayatın prensibidir. Atatürk diyor ki: Ben hep yüksek fikirlerin tutkunu oldum. Çok büyüktü tutkularım. Fakat bu tutkular yüksek mevkiler elde etmek veya büyük paralara sahip olmak gibi maddî emellerin tatminiyle ilgili değildi. Ben bu tutkularımın gerçekleşmesini vatanıma büyük faydaları dokunacak, bana da liyakatle ifa edilmiş bir görevin canlı iç rahatlığını verecek büyük bir fikrin başarısında arıyordum. Benim hayatımın prensibi hep bu olmuştur. Ona genç yaşımda sahip oldum ve son nefesime kadar da onu muhafaza ettim.

● Atatürk’ün tanımlamış olduğu Büyük Ülkümüz her şeyden, her tutkudan önce gelir: Milletimiz var olacak, egemen ve bağımsız olarak sonsuza dek yaşayacak. Güçlü ve gönençli olacak, yurdumuz bayındır olacak!

Büyük Ülkü en büyük dâvâsıdır milletimizin. Varlığıyla en uygar, en gönençli ve güçlü, özgür bir millet olarak yükselecek. Büyük Ülkü, bir devrim yapmış olan büyük Türk ulusunun dinamik idealidir. Türk milletine çok yakışan bir ülküdür.

Millî Ülkü aynı zamanda bilimin ve sosyal ahlakın kurallarına uyum sağlamaktır.  İnsanlarımızı karakter, çalışkanlık, zekâ bakımından yükseltmektir. Milletimizin bilime bağlılığını, ahlakını, güzel sanatlara sevgisini güçlendirmek, ilerleme tutkusunu, egemenlik ve millî birlik duygusunu sürekli geliştirmektir.

● Bu büyük idealimizin belkemiği ise ekonomik kalkınmadır. Büyük ülkü Türkiye’yi az zamanda kalkındırmak, halkımızı en yüksek gönenç ve mutluluğa kavuşturmaktır. Acaba öyle bir Türkiye nasıl bir Türkiye’dir?  O öyle bir Türkiye’dir ki -Atatürk’ün sözleriyle- her tarafında fabrikalar… ekilmiş tarlalar, düzgün yollar, elektrikle donanmış köyler, küçük, fakat canlı tertemiz, sağlıklı insanların yaşayabileceği evler, büyük yemyeşil ormanlar… Gürbüz çocukların, iyi giyimli çocukların yüzleri sararmamış, dalakları şiş olmayan çocukların okuduğu okullar… Her tarafta uygarlık, her tarafta gelişmişlik, bayındırlık…

Atatürk diyorki, kutsal Millî Ülkümüz ulusal zaferimizi sağlamlaştırmıştır. Daha da sağlamlaştıracak, devamlı kılacaktır.  Her düşünce, her iş Millî Ülkümüzün ışığında başlayıp gelişecektir. 

Milletimizin Büyük Ülküsünün, insanlık boyutu da vardır. O, dünyada gerçek barış ve huzurun sağlanmasında, kendine düşen uygar görevi yapar ve bunda başarılı olur. İnsanlığı düşünmek zaten Atatürkçü ahlakın bir gereğidir. Bütün insanlık mutlu olacak ki, onun bir parçası olan Türk milleti de mutlu olsun.

Yazımı Atatürk’ün, Ataname’de gençliğe seslenişi ile bitiriyorum:

Milletimin bağrında yetişen sen, temiz nesil! Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni emanet ettiğim, “gözümü arkada bırakmayacak” olan. “Geleceğin gülü, yıldızı, ikbal ışığı” deyip iftiharla andığım, tek güvendiğim!

Nasıl seslenmiştim sana, ne demiştim: Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir, Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yüceltecek ve devam ettirecek olan, sizsiniz. Türkiye Cumhuriyeti siz değerli evlatlarının, bugünkü ve gelecekteki kuşağın demir elleri üzerinde yükselecek, sonsuza kadar var olacaktır.

Kaynak: Cihan Dura, Ataname, Doğu Kitabevi, İst., 2019.

Azim ve Karar, 11.10.2022

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.