MAHİYE MORGÜL
MAHİYE MORGÜL
1949 Rize doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Rize’de tamamladı. 1970 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü’nden mezun oldu. Anaokulundan üniversiteye kadar her kurumda müzik öğretmeni ve drama eğitimcisi olarak çalıştı. 2006 yılında emekli olduktan sonra da eğitimci yazar olarak yazılarına devam etti.
Morgül, Macaristan Sultan Kutay Enstitüsünde Müzikoloji eğitimi aldı. Ulusal ve Uluslararası kongrelerde Eğitimde Drama ve Kodaly yöntemleriyle çalıştaylar gerçekleştirdi. Çocukluk Çağı Müzik Eğitiminde uzmanlaştı ve kitaplar yazdı. Ayrıca Eğitimde Drama pedagojisine sahiptir. Yazar bu pedagojik birikimiyle MEB’nın 2005 sonrası bastığı ders kitaplarında tespit ettiği pedagojik yanlışlara İdare Mahkemelerinde davalar açtı, Ankara Cumhuriyet savcılığına suç duyuruları yaptı, çok sayıda bilimdışı ilkokul ders kitabının kaldırılmasını sağladı.
1970’li yıllarda okutulan tüm okul kitaplarını sahaflardan topladı, “mahiye.com” internet sitesinde ücretsiz erişime koydu. Televizyonlarda katıldığı eğitim programlarını ve hazırladığı “Evde Okuma Yazma” videolarını “mayana1950” adlı youtube kanalında yayına koydu.
Mahiye Morgül Antik Karadeniz tarihiyle ilgili araştırmalarıyla da bilinmektedir. Korona yasağına memleketi Rize’de yakalanınca boş durmadı, 300 kadar Rizeli Kuvayi Milliye kahramanımızı mahalle ve köylerine göre listeledi, çok sayıda gazinin mezarlarını tespit etti, milli bayramlarda gazi mezarlarına bayraklı ziyaret başlattı.
Yazarın yayınlanmış kitapları şöyledir: Çocukluk Çağı Müzik Eğitimi (YA-PA, İstanbul 1995), Müzik Çalışalım (KÖK, Ankara 1997), Oyunlu Şarkılar (KÖK, Ankara 1998), Eğitimde Yaratıcı Dramaya Merhaba (KÖK, Ankara 1999), Müzik Nasıl Öğretilir (Yurtrenkleri, Ankara 2001), İlk Çocuklukta Müzik Nasıl Öğretilir (2003 Kök), Milli Eğitimde Emperyalist Kuşatma (Otopsi yay. İstanbul 2006), Eğitim Küresel Piyasaya Teslim (Ankara 2011), Okulda Zihin Terörü (Ankara 2015), Rize Türküleri Deyince (Ankara 2017)
Yazarın bütün kitapları mahiye.com sitesinde Mayana Kitaplığında ücretsiz erişime açıktır, yerel gazetelerde ve mahiye.com sitesinde yazılarına devam etmektedir. Türkiye Polifonik Korolar Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi demokratik kitle örgütlerine üyedir. İki çocuk annesidir.