24 KASIM İÇİN
Suay Karaman
Dünya Öğretmenler Günü’nün geçmişi, uluslararası öğretmen örgütlerinin katkılarıyla 5 Ekim 1966 tarihinde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” alınmasına dayanmaktadır. Tüm dünya öğretmenleri için önemli olan bu karar, öğretmenlerin toplumsal statüsü ve haklarına yönelik önemli bir adımdır. Bu karar, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan uluslararası düzeyde bir belgedir. Böylece 5 Ekim tarihi, UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir.
24 Kasım 1928 tarihi ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. 1981 yılından beri 24 Kasım tarihi ülkemizde Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Eşsiz liderimiz büyük Atatürk’ün 25 Ağustos 1924 tarihinde Öğretmenler Birliği Kongresi Üyelerine yaptığı konuşmadan kısa bir bölüm ile Öğretmenler Gününü kutlayalım: “Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister… “
Öğretmenler, Akademisyenler, Eğitimciler;
Yeni nesil sizin eseriniz olacaktı?
Bugün ulusumuzun bulunduğu yer nasıl gözüküyor?
Eşsiz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyor: “Eğitim, bir ulusu ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır, ya da bir ulusu esaret ve sefalete terk eder.”
Biz bugün uygulanan eğitim sistemiyle, nerelerdeyiz?
Azim ve Karar, 24 Kasım 2022.